THEMA’S

2006/07 – DE STAD is enerverend podium. Oude waarden botsen op nieuwe ideeën. Het impressionisme, de mondaine wereld, Parijs en Den Haag.

2007/08 – HET PARADIJS is meer dan een fantasie. Dwars door alle culturen speelt het idee van een oorspronkelijke staat, dicht bij de natuur, maar ook een gevoel van verlies. We kijken naar Jeroen Bosch, Rousseau, Cezanne en Matisse.

2008/09 – EEN GEZICHT TYPEREN is niet hetzelfde als een fraai portret maken. Wat bereikt Modigliani door de a-symetrie te benadrukken? Wat zochten Rembrandt, Beckmann  en Hockney?

2009/10 – HET LANDSCHAP werd een apart genre in de 17e eeuw. Diepte, lage of hoge horizon, stoffering  en atmosfeer. Wat verandert er in de romantiek? De ontwikkeling van Ruysdael tot Casper David Friedrich.

2010/11 – In HET LANDSCHAP – 2 maken we de sprong naar het impressionisme. Van Turner naar Jongkind en dan komt Mondriaan… We schilderen ook buiten op Texel.

2011/12 – IN DUEL MET DE BRON. Op zoek naar de wortels van de kunst. Wat zocht Gauguin in de tropen? Hoe inspireerde de tribale beeldhouwkunst Picasso? En wat betoverde Matisse in Noord-Afrika?

2012/13 – COMPOSITIE EN STILLEVEN. Hoe rangschik je de dingen verrassend en doeltreffend op het platte vlak? We bekijken uiteenlopende kunstenaars – van Morandi tot Mondriaan. Figuratief maar ook abstract.

2013/14 – DE KRACHT VAN HET HANDSCHRIFT. Wat is jouw persoonlijke handschrift? Wat gebeurt er als dat de vrije loop laat, zoals Jackson Pollock? Wat kun je leren van Giacometti, Egon Schiele, Hundertwasser?

2014/15 – KLEUR EN MATERIE. Warenkennis is belangrijk. Wat moet je weten van bindmiddel en pigment? Waarom is de kleurencirkel zo handig? Marlene Dumas schildert waterig, Thiebaud juist lekker vet. Poliakoff metselt met een paletmes.

2015/16 – LICHT EN DONKER . Rembrandt zette de menselijke figuur met veel drama neer. Toonbeheersing is van groot belang. Ook hedendaagse fotografen zoals Koos Breukel en Roger Ballen zijn inspirerende voorbeelden.

2016/17 – HET PORTRET blijft een van de grootste uitdagingen. We beginnen in de middeleeuwen en reizen via de expressionisten naar de tegenwoordige tijd.

2017/18 – MENS EN RUIMTE. Hoe plaats je een figuur in een decor? Klassieke meesters zoals Vermeer zijn nog steeds actueel. In de wilde dromen van Neo Rauch slaat het perspectief op hol, zoals we gaan zien in de Fundatie in Zwolle.

2018/19 – AMERICAN SEASON. We starten met de expositie van  Wayne Thiebaud in Voorlinden en reizen verder langs Willem de Kooning, Saul Steinberg, Franz Kline, Richard Diebenkorn en Jim Dine. Traditie ontmoet pop art…

2019/20 – DE VITALE IMPRESSIE. Met een zeldzaam grote Monet-tentoonstelling in het Gemeentemuseum gaan we zien wat er volgt op het rijpe impressionisme. De vroege Mondriaan en Kees Verwey, Van Gogh en David Hockney, Raquel Maulwurf en Warffemius. Kijk eens in je eigen achtertuin.

2021/22 – HET ONBEWUSTE. Een duik in die geheimzinnige maar o zo belangrijke diepte. Met aandacht voor Cobra & Chaissac, Jean Dubuffet en Paula Rego, Picasso en Giacometti.