HNDRK’s schilder- en tekenlessen

2019-2020

DE VITALE IMPRESSIE – Een zeldzaam grote Monet-tentoonstelling in het Gemeentemuseum… daarmoeten we uiteraard iets mee doen! De tuinen van Giverny  waren de geboortgrond van een heerlijke nieuwe manier van schilderen. Wat is er voortgekomen uit het rijpe impressionisme van Claude Monet? Van Gogh om te beginnen en in zijn voetspoor David Hockney. Denk ook eens aan de vroege maar al fabelachtig goede landschappen van Mondriaan. We bezoeken het overvolle atelier van Kees Verwey. We verdiepen ons in de nachtelijke tekensessies van Raquel Maulwurf en spelen als een zen-meester met wilde planten zoals Piet Warffemius. Kortom een mix van klassieke meesters en moderne geestverwanten, voor een jaar vol nieuwe experimenten met de natuur die al in je achtertuin begint.

De wereld verandert en de kunst reageert. Door nieuwe wegen in te slaan wordt het repertoire aan teken en schildertechnieken gestaag verrijkt. Mijn lesmethode laat u daar spelenderwijs mee kennismaken en stimuleert het eigen beeldend vermogen op een natuurlijke manier. We bespreken het werk van voorbeeldige kunstenaars en gaan dan zelf aan de slag. In dertig jaar tijd heeft deze aanpak zijn waarde ruimschoots bewezen. Gezamenlijk museumbezoek (zoals dit jaar aan Monet!) hoort erbij. Workshops op verzoek.

De cursus bestaat uit 4 blokken van 9 weken. Per blok bedraagt het cursusgeld 300 euro, inclusief alle basismateriaal. Wie zich inschrijft doet dat in principe voor een heel jaar. Nieuwe cursisten beginnen met vier proeflessen à 100 euro, een losse les kost 45 euro. Met ieders vakanties kan ik geen rekening houden, maar inhalen in overleg is mogelijk.
Lestijden: maandagavond 20.00-22.30 uur en dinsdagmorgen 10.00-12.30 uur.

HENDRIK VAN LEEUWEN – telefoon 070 2200148 of 06 2447 8223

DIBBETSSTRAAT 117, DEN HAAG – hndrk.nl@gmail.com

OVERDAG VRIJ PARKEREN – gemakkelijk bereikbaar met Randstad-Rail 3 en tram 16 ( halte Elandstraat) en tram 11 ( halte Weimarstraat)

Achtergrond

Ik geef al meer dan dertig jaar les en heb een unieke methode ontwikkeld om te oefenen met klassieke en hedendaagse vaardigheden.

Hoewel ik zelf een abstracte schilder ben geworden, heb ik een klassieke ondergrond gekregen bij Ab van Overdam. Deze autoriteit op het gebied van oud-meesterlijke schildertechnieken was ook een inspiratiebron om te gaan lesgeven vanuit de eigen praktijk, op het eigen atelier.

Elk jaar kies ik een ander thema met bijpassende schilders van naam. U maakt kennis met wisselende zienswijzen en technieken. Na een gedetailleerd gesprek gaan we aan de slag. Daarbij let ik op ieders persoonlijke motoriek en belevingswereld. Meer over de thema’s.

LESSEN
maandag 20:00 – 22:30
dinsdag 10:00 – 12:30

KOSTEN
300,-/kwartaal (9 lessen inclusief materiaal)

LOKATIE
Den Haag

Referenties

We kunnen allemaal wel tekenen, de één iets beter dan de ander. Hoe vaker je het doet hoe beter het gaat, maar het gaat nog beter als je anders leert kijken. We nemen alleen waar wat we herkennen. Als je niet weet wat een molshoop is, kan het grasveld ermee vol liggen maar je zal ze niet zien. Hendrik is zo iemand die je wijst op de molshopen, die je ogen opent voor andere invalshoeken.

Schilderen doe je zelf maar ernaar kijken is vaak moeilijk. Je hebt de neiging je te laten leiden door verwachtingen. Hendrik leert los te laten en opnieuw beschouwen. Zonder Hendrik had ik niet die grote stappen kunnen maken. Zonder Hendrik had ik niet kunnen loslaten, wat zelfs verder reikt dan schilderen. Al doceert hij volgens een plan, hij geeft de ruimte om ook dat plan los te laten als je maar weet of voelt wat je doet. Kritisch zijn naar jezelf.

Als ik nu aan een schilderij werk en even niet meer weet hoe ik verder moet dan neem ik een paar stappen achterwaarts en verplaats mij in Hendrik. Wat zou hij hiervan zeggen? Soms luister ik niet, maar hij heeft wel gelijk.

Was ik niet naar Haarlem verhuisd, dan was ik nog altijd cursist geweest bij Hendrik van Leeuwen. De lessen waren enorm inspirerend. Altijd gaf het mij weer een andere, nieuwe kijk op kunst. Maar ook op mezelf en het leven. Hendriks lessen zijn werkelijk een totaalbeleving, en ik heb er de meest bijzondere en interessante mensen leren kennen. Er waren serieuze dagen, vol concentratie, en er waren hilarische dagen vol lachsalvo’s en flauwe grappen. Er was ruimte voor gesprekken over allerlei onderwerpen van het leven, maar altijd keerden we met z’n allen weer terug naar de kunst, hetgeen ons bijeen bracht en nooit verveelde. Nog steeds mis ik de lessen enorm als ik eraan terugdenk. Hendrik is echt een unieke docent, wat mij betreft de allerbeste schilderleraar die ik me kan wensen, en ik hoop op een dag weer terug te keren.

Na tegenslag in 2008 brengt mijn zusje Wilma mij in contact met Hendrik voor de broodnodige structuur in mijn leven. Bingo! Al vele jaren smaakt het naar meer, niet alleen naar kunst maken maar ook het voorschotelen van kunst, kijken naar kunst en kunstgeschiedenis komen aan de orde. Hendrik weet gepassioneerd en op een aanstekelijke wijze in alle facetten zijn kunde en kennis op zijn leerlingen over te brengen. Hij geeft zijn teken- & schilderlessen op zo’n eigen wijze!

Ik was ervan overtuigd dat tekenen noch schilderen voor mij was weggelegd. Maar Hendrik heeft mij geleerd hoe je binnen beperkingen toch hele mooie dingen kunt maken. En net als je denkt dat je je comfort zone gevonden hebt, duwt hij je er weer uit. Nieuwe technieken, nieuwe schilders, nieuwe onderwerpen.. Bij Hendrik sta je nooit stil en kun je je jarenlang blijven ontwikkelen. Die voortdurende vernieuwing levert altijd iets bijzonders op, waarbij je jezelf regelmatig positief weet te verrassen.